Een mooie dag met vele interessante bezoekers. Diverse bewoners uit de binnenstad met een monument kwamen langs om te vragen wat zij kunnen doen om energie te besparen. Zonnepanelen mogen niet op monumenten. Dubbelglas is lastig. Monumenten eist monumentenglas, maar dit is kostbaar. Voorzetramen aan de binnenzijde is toegestaan. Maar niet altijd fraai en de ramen kunnen vaak niet meer open

.

Daarnaast heeft de gemeente Utrecht nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor de bewoners in het Centrum, ze worden gestimuleerd om gebruik te maken van WKO (warmte koude opslag)

De verontreinigingen in ondergrond van de Utrechtse binnenstad aanpakken en tegelijk energie besparen? Met de Utrechtse Biowasmachine kan dat. De warmte-koudeopslagsystemen (WKO‘s) in de Utrechtse binnenstad – ondermeer onder het politiebureau, de Jaarbeurs en de Rabobanktorens en straks ook onder het Muziekpaleis en in het Museumkwartier – vormen samen de motor van de Utrechtse Biowasmachine. Dit stelsel van warmte koudeopslagsystemen koelt gebouwen in de binnenstad in de zomer en verwarmt ze in de winter. Tegelijk reinigt deze Biowasmachine het grondwater. Bovengronds is nauwelijks zichtbaar wat zich dankzij een WKO in de ondergrond afspeelt: bewoners merken er niets van. (bron gemeente Utrecht)
Lees meer hierover op de site van de gemeente Utrecht Biowascentrale

Dit in combinatie met “WarmBouwen” kan zeer interressant zijn voor de bewoners en andere gebruikers in het centrum. De airco kan voortaan uitgezet worden.

Ook kwam een toerist uit Luxemburg langs, die zonnepanelen op zijn dak heeft daar. In Luxemburg krijg je geen subsidie bij aanschaf, maar wel gedurende 10 jaar een hogere prijs voor de energie die je terug levert aan het net, namenlijk 33 ct/ KwH (2012), terwijl je normaal 13 ct betaald voor electra. Op die manier wordt de aanschaf van zonnepanelen gestimuleerd.