DAG VAN DE DUURZAAMHEID 2013 10-10 VREDENBURG UTRECHT

vredenburg-v4

Donderdag 10 oktober 2013.

Dag van de Duurzaamheid was een kleine duurzaamheidsmarkt op het Vredenburg van Utrecht.
Veel initiatieven en partijen uit Utrecht lieten zien hoe en wat we kunnen doen om energie te besparen op gas en elektra thuis. Dit kan zijn door zonnepanelen, windmolens,  vloerisolatie, dakisolatie, gevelisolatie, HR glas, zuinige houtkachel of andere maatregelen. Ook Fairtrade Utrecht had een stand.
Daarnaast kon men een advies op maat aanvragen, waarbij je kunt ontdekken welke maatregelen nodig zijn om uw eigen woning energiezuinig te maken.

Het was een groot succes, met name het mooie moment toen de rode elektrische Tesla kwam aanrijden. De toevallige voorbijgangers likten zijn vingers aan deze mooie rooie auto af.

Urgenda had een landelijke competitie uitgezet, waarvan de prijsuitreiking in Utrecht tijdens de DvDD was. Dit trok veel aandacht. En zo hadden we vele wethouders en burgemeesters uit Nederland op 10-10.

Zij hadden een competitie uitgezet bij 70 wethouders uit heel Nederland. Deze wethouders hadden een wattcher ontvangen en op 10-10 werd bekendgemaakt welke wethouder het minste elektriciteit had verbruikt in een maand tijd. De prijs werd s’ middags door Marjan Minnesma , directeur Urgenda, uitgereikt op het Vredenburg.

Marian Minnesma 

Vredenburg trok diverse toevallige voorbijgangers aan die bij diverse kramen langs konden gaan voor informatie over de diverse mogelijkheden van energiebesparing. Want daar gaat het om, om midden in de stad te staan met voorlichting over energiebesparing op een plek waar veel mensen lopen. Een mobiel servicepunt of een kraam is toegankelijk voor de toevallige voorbijganger.

Wat doet de gemeente om de burger enthousiast te maken voor energiebesparing.

Kinderen konden bij Doezo terecht voor kinderactiviteiten rondom energie en milieu.

De volgende deelnemers waren er behalve RondomDOM; De gemeente Utrecht, UDC, POP, Fairtrade Utrecht, Celsius loodgieters, Isobooster, Zonnestroom Nederland, Bouwkundig bureau Cladder .