WarmBouwen® in renovatie
Naast het isoleren van buitengevels om energiebesparing te krijgen is er een andere manier om energiebesparing voor elkaar te krijgen door het actief isoleren van buitengevels. Een methode van isoleren die zeer geschikt is voor monumentale gevels, waarbij het gevelbeeld aan de buitenzijde gehandhaafd moet worden. Deze methode heet het WarmBouwen®-principe.
Deze uitwerking van het WarmBouwen®-principe biedt een duurzame oplossing voor zowel het verwarmen als het koelen van monumentale gebouwen ma
ar ook voor woningbouw uit de jaren ‘30, ‘50, ’60 en ‘70, zonder dat daar fossiele brandstof bij nodig is.
Woningen die wel een spouw hebben maar niet te isoleren zijn volgens de huidige normen en wensen.
Hoe werkt WarmBouwen ?
De temperatuur van de bodem van ca 11- 12 ˚C wordt opgepompt om de buitenste schil, de buitenmuren op te warmen. Deze ondergrondse opslag bestaat uit een oneindige voorraad van 11- 12 ˚C. Deze temperatuur wordt middels een warmtewisselaar zonder warmtepomp in de buitenste schil van het gebouw rondgepompt. Hiermee blijft de gevel in de winter op 10 tot 12ºC en is het gebouw actief geïsoleerd.
De bron wordt in de zomer mede gebruikt als koeling van de buitenste schil en kan de airco vervangen.
De gevel
In de buitenste schil van het gebouw worden geprefabriceerde gevelvullende elementen, waarin het leidingwerk vooraf is aangebracht. Door toevoeging van een weinig isolatiemateriaal kan een zeer hoge isolatiewaarde van de gevel worden bereikt: er is geen transmissieverlies meer.
In de woning
In de woning kunnen de bewoners hun bestaande verwarmingssysteem behouden, cv of gaskachel om bij te stoken. De buitenmuren zijn het hele jaar op de temperatuur zoals de buitenmuren in april of september/ oktober zijn , wanneer er nog maar een klein beetje bijgestookt moeten worden.
Samenvatting
Warm bouwen is een manier om s winters de extreme kou van de buitengevel te voorkomen met gratis bodemwarmte, zodat de bewoners slechts hoeven bij te verwarmen van 18˚C naar 21˚C
————————
Warm bouwen is het idee van KBNG
architectuur | stedebouw | restauratie
uit Den Haag