Op het parkeerterrein van FastFabrication, Tractieweg 50 Utrecht stonden we tijdens het evenement van IJzersterk 2013.

Veel ex werknemers van Werkspoor en Demka kwamen langs

Fast Fabrication is het laatste restant van Werkspoor waar grote ketels worden gebouwd. Een van de laatste grote fabrieken in Europa waar deze nog worden gebouwd. En dit midden in het centrum van Utrecht, zonder overlast of vervuiling voor de stad. Het was een unieke kans om deze fabriek te bekijken.

Op de 3 daagse kunstmanifestatie IJZERsterk van 21 t/m 23 juni 2013 stond de beleving van Zuilens erfgoed centraal. IJzersterke documentaires, kunst en activiteiten op een unieke locatie!
IJZERsterk vindt plaats op de plek waar het bloed, zweet en tranen liggen van de arbeiders van de arbeiders van Werkspoor: het bedrijventerrein Cartesiusweg in Utrecht. Werkspoor, dat zich 100 jaar geleden op deze plek vestigde, gaf samen met het staalbedrijf Demka een enorme impuls aan de groei van het toenmalige dorp Nieuw- Zuilen, nu een wijk van Utrecht. Vandaag de dag herbergt het bedrijventerrein Cartesiusweg nog een paar prachtige industriële ‘Werkspoorparels’ die doen denken aan vroegere tijden.