Milieuvriendelijke bouwmaterialen voor vloer, gevel, dak

Er zijn diverse milieuvriendelijke bouwmaterialen die allemaal voor verschillende doeleinden het beste zijn.

Wat adviseer ik onder de vloer.
Wat adviseer bij een gevel of spouwmuur
Wat adviseer ik bij een schuin dak
Wat adviseer ik bij een plat dak of dakkapel

Algemeen.

Moet het ademen of mag het dampdicht zijn. Moet het akoestisch zijn, geluid absorberen. Moeten er zware dingen op kunnen staan. Moet het warmte kunt opnemen, de lucht kunnen zuiveren, zo goedkoop mogelijk kunnen zijn, vocht kunnen opnemen? Wil je er leemstuc op kunnen aanbrengen of steenstrips op verlijmen of in kunnen schroeven

Overal is de situatie anders. Voor bijna alles is er een oplossing.

Bij advies in isoleren houd ik rekening dat een huis moet kunnen blijven ademen. Schoenen met leren zolen kunnen ademen. In een regenpak ga je transpireren. Het dragen van natuurlijke stoffen ademt beter dan van kunststof. Zo moet je ook je huis benaderen.

Een gevel en een schuin dak kan je beter laten ademen en niet inpakken in kunststof zoals vaak gebeurt . Een huis met een rieten dak isoleert en overtollig vocht kan weg.  Onder de vloer en een plat dak of dakkapel stel ik andere materialen voor.

 

Wat adviseer ik onder de vloer

De basis van alles is de kruipruimte waar ook in nieuwbouw slecht voor wordt gezorgd.

Alleen in droge gebieden zoals Zeist en Den Haag, waar op zand is gebouwd hebben de bewoners bij voldoende kruipruimte ventilatie een gezonde kruipruimte, dus een gezonde basis.

Voor de rest heb ik ontdekt door mijn nieuwe werk, het isoleren van vloeren, dat in vochtige gebieden bodemfolie of een betonnen werkvloer met daarboven voldoende ventilatie eigenlijk voorgeschreven moet zijn.

Ook bij nieuwbouw met geïsoleerde vloeren  trekt vocht in de isolatie, waardoor de isolatie waarde afneemt.

Door een goede bodemafsluiter wordt dit voorkomen. Droge lucht in huis verwarmt gemakkelijker en daardoor zal het energie besparen.

Onder de vloer adviseer ik reflecterende folies of thermoskussens. Ademen hoeft niet vind ik. En met thermoskussens en reflecterende folies kan je met weinig materiaal heel veel isoleren.

Ook onder een plat dak of dakkapel, maar ook een kelder met beperkte stahoogte vind ik reflecterende folie een goede oplossing.

Wat adviseer bij een gevel of spouwmuur
In de spouw, als hij vrij is van baarden en planten, kun je het beste milieuvriendelijk kunststof parels aanbrengen die gemaakt zijn van melkzuur van plantaardig afval.
Isoleren aan de buitenkant is de beste oplossing, maar dat ga je natuurlijk niet doen bij een monument of zo’n leuk huis uit de jaren dertig.
Isoleren met harde houtvezelplaten lijkt mij de beste oplossing is. Het mag vocht opnemen, waardoor de kans op condens bij de koude aansluitingen kleiner is. Op deze platen kan je steenstrips aanbrengen of plaatmateriaal op schroeven.
Dus voor binnen of buiten een hele goede oplossing en de gevel blijft ademen.

Wat adviseer ik bij een schuin dak, maar ook een nieuwbouwgevel.

Voor het schuine dak zijn er meer mogelijkheden: Vlas, hennep, schapenwol, houtvezel of oude spijkerbroeken (katoen). Deze producten kunnen beter warmte opnemen dan de standaard producten die we beter kennen uit de bouwmarkt, waardoor het langer koel blijft op zolder als het buiten warm is. Hierin is houtvezel het beste, dit kan vele uren warmte opnemen voordat het binnenkomt.
Vlas en hennep zijn niet veel duurder dan je wat je beter kent, piepschuim, steenwol of glaswol.
Daarnaast heb je katoen en die scoort het beste bij warmte isolatie en geluidisolatie, bijvoorbeeld bij Schiphol in de buurt.
Maar al deze producten moeten afgewerkt worden met plaatmateriaal.
Een product de duurste, schapenwol kan je rechtstreeks aanbrengen onder het dak zonder afwerking. Het kan veel vocht opnemen. Dus qua arbeid misschien wel de voordeligste.

Wat adviseer ik bij een plat dak of dakkapel

Ook onder een plat dak of dakkapel vind ik reflecterende folie  een goede oplossing. Ademen hoeft niet. Vochttransport is er niet en met weinig materiaal kan je goed isoleren. Isolerende “kunststof” platen van plantenafval (Biofoam) kan een goede oplossing zijn.

Conclusie

Met milieuvriendelijke oplossingen kun je uitstekend een goede oplossing vinden om de vloer, de spouw, de gevel of om het dak te isoleren.

Voor vragen of advies kun je me altijd mailen rento()rondomdom.nl